Nieuwe toolbox Graafschade biedt handvaten: “Dit is slechts het begin”
Je ziet het bijna overal in Nederland: de aanleg van 5G, glasvezel en andere data- en telecomnetwerken. Bij het aanleggen van deze netwerken komt de veiligheid nog wel eens onder druk te staan. Eerder dit jaar kwamen Techniek Nederland, NLconnect en verschillende aannemers samen om te kijken hoe ze het werk veiliger kunnen maken. Halverwege juli is er vanuit deze samenwerking een nieuwe toolbox graafschadepreventie gepubliceerd op het Toolboxplatform van ArboTechniek. Jop van Veen (BAM) vertelt meer over waarom deze toolbox nodig is, wat de toolbox inhoudt en wat de vervolgstappen zijn.
Gevaren graafschade
Jop vertelt dat er in de afgelopen jaren al veel is gekeken naar de gevaren tijdens het graven. Ondanks dit komen er volgens de gepubliceerde cijfers nog veel graafschades voor: “Het aantal kilometers dat gegraven wordt neemt toe en daarnaast wordt de grond steeds voller met verschillende kabels. Hierdoor neemt het risico toe.” Als er een ongeluk gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben. Jop: “Als een kabel geraakt wordt kan het soms voorkomen dat uren lang scholen, banken, pinautomaten of bedrijven zonder verbinding zitten, waardoor er uren niet gewerkt kan worden.” Naast deze materiële schade kan graafschade ook grote fysieke schade veroorzaken bij de mensen die graven. Jop: “We zijn afgelopen jaren echt door het oog van de naald gekropen. Als iemand bij graven, schade veroorzaakt aan een hoogspanningskabel kan dit fataal zijn.” Dit was één van de redenen dat Techniek Nederland en verschillende aannemers de handen in één hebben geslagen om samen hiermee aan de slag te gaan en een uitkomst hiervan is de toolbox Graafschade.
De toolbox
Bij het maken van de toolbox is gekeken naar wat men nodig heeft om veilig te werken. Gelukkig bestaat hier ook al verschillende wetgeving voor en dat is dan ook als basis genomen voor de toolbox. Jop: “De toolbox begint met een overzicht met alles dat je vooraf moet hebben gedaan voordat je begint met graven. Stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet doen tot en met de afronding van de werkzaamheden.” Naast een uitgebreide uitleg is er ook een stappenplan op een printout, waarbij op één A4 te zien is wat de stappen zijn. Deze kan iedere machinist in zijn of haar graafmachine hangen. Er is geprobeerd toolbox voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. “We hebben er op gelet dat de toolbox voor iedereen begrijpelijk en zo overzichtelijk mogelijk is. Daarnaast wordt hij beschikbaar gesteld in zeven verschillende talen: Nederlands, Engels, Bulgaars, Duits, Frans, Grieks en Turks.”
Toekomst
Jop vertelt dat hij deze toolbox slechts als een begin ziet van een verdere samenwerking om het veilig werken tijdens de aanleg van de telecomnetwerken te verbeteren. Zo wordt er nu gekeken naar branche-brede opleidingen om zo te zorgen dat iedereen op dezelfde manier leert hoe ze kwalitatief en veilig kunnen werken.. Dit alles met de gedachte om branche-breed, dus door de gehele keten,samen te werken aan een veiligere toekomst en de beschikbaarheid/continuïteit van telecomnetwerken te waarborgen.
Ben je benieuwd geworden naar de toolbox? Bekijk ‘m hier!