07 jul 2020

Praktische toolbox om trillingen tijdens werk te verminderen nu beschikbaar

Het gevaar van blootstelling aan trillingen wordt vaak niet herkend, terwijl het erg risicovol kan zijn. Trillingen kunnen leiden tot diverse klachten, gezondheidsschade en uiteindelijk zelfs tot ziekteverzuim. Vooral in de bouwsector komt werken met trillingen vaak voor, zij staan in de top 3 van sectoren waar blootstelling aan trillingen voorkomt. Om meer werkgevers en werknemers op de hoogte te brengen van dit risico heeft Volandis een toolbox opgesteld: Toolbox Trillingen.

Klachten door blootstelling aan trillingen
Bij trillingen kun je denken aan hand-armtrillingen die komen door het werken met een trillend arbeidsmiddel. Een drilboor is hiervan een voorbeeld. Daarnaast zijn er ook lichaamstrillingen die overgedragen worden via je zitvlak, rug, benen of voeten op de rest van je lichaam. Voorbeelden van klachten waar je als werknemer mee te maken kunt krijgen wanneer je veel wordt blootgesteld aan trillingen zijn naast hoofdpijn en duizeligheid ook rugklachten, gewrichtsaandoeningen en zenuwschade. Meer informatie over de impact op je gezondheid als gevolg van trillingen is te lezen in deze casus, samengesteld door Jack van der Gragt, bedrijfsarts Volandis, in samenwerking met NCvB, Coronel Instituut en AMC.

De Toolbox Trillingen
Blootstelling aan trillingen is dus een gezondheidsrisico waar serieus mee dient te worden omgegaan. Helaas lang niet alle werknemers en werkgevers zijn op de hoogte van dit risico. Om daar verandering in te brengen, heeft Volandis de praktische toolbox Trillingen gepubliceerd. Deze toolbox geeft handvaten om direct een aantal mogelijkheden tot trillingen te verminderen en is daarom een praktische en laagdrempelige manier om werknemers goed te informeren.

Bron: Arboportaal

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief