05 aug 2020

Preventie organiseren met handreiking van SER en Stichting van de Arbeid

Slechts iets meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven heeft een preventiemedewerker. En als die er wel is, dan zijn de rol en de positie voor veel mensen onbekend. De handreiking Preventiemedewerker van de SER en Stichting van de Arbeid helpt bedrijven om gezonder en veiliger te werken.

Lees hier de handreiking arbomaatregelen preventiemedewerker op de website van de SER.

“Deze handreiking beschrijft op een hands-on manier wat van preventiemedewerkers verwacht wordt en hoe ze in hun kracht kunnen komen staan. Dit aangevuld met tips rond samenwerken, adviseren en gedragsverandering. Een absolute aanrader!” – Jeroen van Rooij, adviseur Arbo & Preventie, gemeente Dordrecht

Taken van de preventiemedewerker
Werknemers, werkgevers en preventiemedewerkers zelf weten niet altijd goed wat een preventiemedewerker doet of hoort te doen. Preventiemedewerkers kunnen bijvoorbeeld risico’s in kaart brengen op de werkvloer, een aanspreekpunt zijn binnen het bedrijf over arbeidsomstandigheden, werknemers helpen bij een gezonde en veilige werkwijze, en onafhankelijk signaleren wanneer zaken niet goed gaan. De handreiking helpt bedrijven om deze taken te organiseren en uit te voeren.

“Heel compleet. Handig voor zowel de beginnende als de ervaren preventiemedewerker, met advies voor verschillend arbobeleid voor het bedrijf waarin je deze rol hebt”. – Tineke Claus, Arbo- en milieucoördinator bij OIM Orthopedie.

Werkplekken veiliger en gezonder maken
De handreiking biedt praktische informatie en adviezen voor werkgevers, werknemers en de preventiemedewerkers zelf. Hiermee kunnen zij hun rol in het gezonder en veiliger maken van de werkplekken krachtiger oppakken.

“Eindelijk een heldere uiteenzetting van zaken voor Preventiemedewerkers en leidinggevenden! Fijn dat de rol en taak van de preventiemedewerker duidelijk wordt uitgelegd en neergezet. Goed ook dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de preventiemedewerker met beleidsmatige taken en de uitvoerende preventiemedewerker. Dit zal organisaties en bedrijven goed ondersteunen bij hun werkzaamheden voor een veilige en gezonde werkomgeving. Heel goed bruikbaar!” – Daan Peschier, Adviseur Verzuim & Vitaliteit/Adviseur arbeidsomstandigheden, Gemeente Den Haag/BEC/Arbo Centrum

Bron: SER.nl

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief