10 mei 2023

Terugblik Bewust Veilig-dag: veilig het dak op

Op 29 maart vond de Bewust Veilig-dag weer plaats. De Bewust Veilig-dag is inmiddels een jaarlijkse traditie waarbij bedrijven uit verschillende sectoren één dag nóg wat meer aandacht geven aan  veiligheid tijdens het werken. Ook dit jaar was deze dag weer een groot succes met een recordaantal deelnemers.

Vanuit ArboTechniek werden ook twee evenementen georganiseerd voor de Bewust Veilig-dag. Door middel van een webinar en het langsgaan van de Vakbus, die werd geleend van Wij Techniek, leerden verschillende werknemers en werkgevers meer over het veilig plaatsen van zonnepanelen


Zonnepanelen
Uit een rapport eerder dit jaar van de arbeidsinspectie bleek dat veel installateurs van zonnepanelen niet goed weten wat de goede veiligheidsvoorschriften zijn. Zo bleek dat bij 70% van de controles de Arbowet werd overtreden. Naast het feit dat dit op zichzelf niet gewenst is, kan dit ook letterlijk levensgevaarlijk zijn. En dat blijkt: in de afgelopen drie jaar zijn er vier ongelukken gebeurd met fatale afloop.
Om dit te voorkomen en de kennis over veilig werken met zonnepanelen bij te spijkeren, gingen arbo-adviseur Helen Klijnen en veiligheidsdeskundige Hans Langendoen in gesprek met verschillende leggers van zonnepanelen.

Presentatie
Helen ging met de Vak-bus langs bij twee bedrijven: Team Duurzaam in Eindhoven en Velo van der Bij in Enschede. Hier vertelde zij over de gevaren van het leggen van zonnepanelen en welke fouten veel worden gemaakt. Veel onderwerpen kwamen langs zoals ladders, rolsteigers en de gevaren van elektriciteit. Na afloop was er natuurlijk ruimte om vragen te stellen en vonden er ook discussies onderling plaats.

Webinar
Naast Helens fysieke bezoekjes aan de bedrijven gaf Hans een leerzame en interactieve webinar over hetzelfde onderwerp. Hier konden bedrijven uit heel Nederland laagdrempelig bij aansluiten en zo hun kennis over het veilig leggen van zonnepanelen vergroot.
De gehele dag was een groot succes; een groot aantal bedrijven deed mee aan het vergroten of opfrissen van de kennis over het veilig leggen van zonnepanelen.

Toolbox beschikbaar
De door Helen en Hans gebruikte presentatie over het veilig installeren van zonnepanelen is beschikbaar op deze pagina. Later zal deze ook beschikbaar worden op het Toolboxplatform en in de Veiligheidsapp.

Adviseurs kunnen helpen
Kom je er niet uit? De Adviseurs van ArboTechniek kunnen je ondersteunen. Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

 

 

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief