“Veiligheidsbewustzijn is mijn drive”
Jan Barrau versterkt adviseursteam ArboTechniek
Jan Barrau is onlangs gestart als nieuwe adviseur bij ArboTechniek en stelt zich graag aan je voor. Hij vertelt onder andere over hoe zijn veiligheidsbewustzijn ontstond, het helpen bij de RI&E en over wat voor vraagstukken hij in de dagelijkse praktijk tegen komt. Daarnaast geeft hij graag een paar adviezen mee voor de bedrijven in de techniek.
Van zeevaart naar adviseur
Een groot deel van zijn leven heeft Jan op zee gezeten. Met de zeevaart voer hij als werktuigkundige onder andere de hele wereld over in olie- en chemicaliëntankers. Later wilde hij wat meer thuis zijn en ging offshore als operator-mechanic aan het werk op olie- en gasplatformen. Toen zijn eerste zoon werd geboren was 2 weken op echter ook al erg lang van huis, dus zette hij de stap naar de wal en ging hij aan de slag als project-veiligheidsdeskundige. Dit lijkt misschien een enorme stap maar volgens Jan valt dit eigenlijk heel erg mee. “Ik kom uit de offshore waar je veel te maken hebt met zeer gevaarlijke stoffen. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en het kan grote negatieve effecten hebben. Dit creëert een enorm veiligheidsbewustzijn. Iets wat ik graag ook anderen wil meegeven, dat is mijn drive!” Op die manier is Jan uiteindelijk als adviseur bij ArboTechniek terechtgekomen.
De vraagstukken van een ArboTechniek-adviseur
Jan vertelt dat zijn gemiddelde dag voornamelijk bestaat uit aanvragen rondom de RI&E, de risico-inventarisatie en -evaluatie. Naar aanleiding van een aanvraag gaat hij langs bij het bedrijf om de werkgevers of arboverantwoordelijken te adviseren en ondersteunen bij de uitvoering van de RI&E. “Werkgevers weten dat het een verplichting is waar ze aan moeten voldoen, maar het blijf toch ook een ver-van-hun-bedshow.” Jan helpt hen graag met de RI&E en dat geeft ook voldoening: “Het mooie vind ik dat alle bedrijven die mijn hulp vragen, bedrijven zijn die iets willen veranderen. De wil is er. Het is niet alleen maar moeten, er is een wil om daadwerkelijk een verschil te maken. Hieruit komt er een positieve flow om samen een nog veiligere werkomgeving te creëren.”
Naast het helpen bij RI&E’s ondersteunt Jan ook vaak bij meer specifieke vraagstukken. Zo kreeg hij laatst een vraag over het rijden met beladen bestelbussen. Hierbij zag een bedrijf dat er vaak ongelukken gebeurden. Aan Jan de vraag hoe het bedrijf van de werknemers bewuste verkeersdeelnemers kan maken. “Monteurs die in de bussen rijden, zijn zich niet altijd bewust van het gewicht van zo’n bestelbus met de bijbehorende stopafstand ervan. Wat directe gevolgen heeft wanneer er door bijvoorbeeld een moment van onoplettendheid hard geremd moet worden. Daarom ben ik nu bezig met een programma om deze bewustwording over te brengen bij de werknemers. Om dit te bereiken praat ik met allerlei partijen, van onder andere ANWB, aanbieders van slipcursussen tot verzekeringsmaatschappijen. We kijken nu of dit programma later ook breder kan worden uitgezet zodat meer bedrijven hier profijt van kunnen hebben.”
Advies voor bedrijven
Wat zou Jan graag mee willen geven aan de bedrijven in de techniek? “Ik heb altijd meegekregen dat veiligheid op één, twee en drie moet staan. Als professional wil je veilig werken, dus professioneel werken is veilig werken. Als dan een keer iets niet af komt maakt niet uit, als je maar veilig werkt.” Daarnaast geeft Jan ook aan dat je als collega ook zeker een verantwoordelijkheid hebt voor het veilig werken van anderen. “Het kan natuurlijk best voorkomen dat iemand merkbaar een keer zijn dag niet heeft en zijn hoofd niet bij het werk is. Dat is meer dan logisch, alleen loop je dan het gevaar dat diegene iets kan vergeten waardoor er ongelukken kunnen ontstaan. Dan is het de taak van collega’s om elkaar te wijzen op de veiligheidsmaatregelen, zodat iedereen veilig aan het werk kan gaan. Veilig werken is samenwerken!”
Ook behoefte aan gratis advies op gebied van veilig en gezond werken? Neem dan hier contact op met een adviseur bij jou in de buurt!