10 mei 2022

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden: 38 procent doet fysiek belastend werk

In 2021 deed 38% van alle werknemers fysiek belastend werk. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd door TNO. Tussen 2014 en 2020 was er een dalende trend in de hoeveelheid fysiek belastend werk in Nederland, maar het percentage uit 2021 is even hoog als in 2020.

Fysiek belastend werk betekent werken in een ongemakkelijke houding, met veel herhalende bewegingen of met trillend gereedschap of voertuigen. Tegelijkertijd doet 13 procent vaak of altijd gevaarlijk werk, met gevaarlijke stoffen of besmettelijke personen, dieren of materiaal.

Tevreden
Uit de enquete blijk ook dat het grootste deel van de werknemers tevreden is met de huidige arbo-maatregelen ten aanzien van fysiek werk. Van de respondenten vindt 86 procent dat er geen nieuwe of aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is één van de grootste onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland. Voor het onderzoek, geleid door TNO in opdracht van het Centraal Bureau voor Statistiek, vulden 50.000 werknemers de vragenlijst in.

Je leest het hele rapport hier.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief