09 dec 2021

Vernieuwd A-blad Rolsteigers

Hoewel rolsteigers op het oog praktisch en onschuldig lijken, gebeuren er in de praktijk de nodige ongelukken mee. Niet alleen bij gebruik buiten, maar ook bij werkzaamheden die achter de voordeur plaatsvinden. Om het aantal ongevallen terug te dringen, treedt aan het eind van dit jaar de vernieuwde rolsteigernorm EN 1004 in werking. Daarom is ook het A-blad Rolsteigers vernieuwd door Volandis, het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector. Dit heeft ook gevolgen voor het gebruik van de rolsteiger in de installatie- en isolatiebranche.

Veiligheid aan voor- en achterkant

In het A-blad Rolsteigers vind je richtlijnen die het werken met rolsteigers veiliger maken. Hoe? Door zowel werkgevers als werknemers op de hoogte brengen over de verschillende regels over opbouw, gebruik, demontage, opslag en het onderhoud van rolsteigers. Zo wordt de kans op een ongeval kleiner.

Kleine steigers: nieuwe regelgeving

In de nieuwe Europese rolsteigersnorm EN 1004 is de belangrijkste aanpassing dat er eisen in staan die voortaan ook gelden voor rolsteigers vanaf 0 meter hoogte. In het verleden golden de eisen alleen voor rolsteigers vanaf 2 meter platformhoogte. Deze aanpassing heeft dus gevolgen voor de klussen die achter de voordeur plaatsvinden. In bijvoorbeeld (woon)kamers waar kleine steigers gebruikt worden, moeten installateurs binnenkort rekening houden met de nieuwe voorschriften. Het daarom belangrijk om werknemers te informeren over deze veranderingen en de rolsteigers die al gebruikt worden aan te passen op de nieuwe situatie.

Je vindt hier het persbericht en hier het bijbehorende nieuwsbericht (met aanvullende informatie) van Volandis.

 

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief