Werken met asbest
Tientallen jaren geleden bleek dat het inademen van asbestvezels gevaarlijke ziektes kan veroorzaken. Het inademen van asbestvezels kan namelijk gevaarlijke ziektes veroozaken zoals stoflongen, longkanker en buikvlieskanker. De gezondheidseffecten worden pas na 10 tot 60 jaar zichtbaar. Werken met asbest kan dus levensgevaarlijk zijn.
Wat is asbest?
Het mineraal asbest werd na 1950 verwerkt in producten en veel gebruikt in gebouwen, schepen, fabrieken en treinen. Ook werd het gebruikt voor het verharden van wegen, paden en erven. Vanaf 1 juli 1993 is het gebruik van asbest verboden. Bij het verbouwen of slopen van panden waarin asbest zich bevindt, kunnen werknemers asbestvezels inademen. Er zijn daarom strenge regels voor werken met asbest. Wanneer niet aan deze regels gehouden wordt, kan je een boete krijgen die kan oplopen tot 30.000 euro.
Waar kan ik asbest aantreffen?
Doordat het asbest vanaf 1993 verboden is, komt asbest voornamelijk voor in gebouwen die gebouwd zijn voor 1994. Asbest zit vaak in daken en isolatiemateriaal. Een goed voorbeeld waarbij het vaak voorkomt zijn golfplaten op daken.
Grenswaarden en risicoklassen
In de lucht die werknemers inademen mogen zich maximaal 2000 asbestelvezels per kubieke meter lucht bevinden. Is het aantal asbestvezels in de lucht lager dan de grenswaarde? Dan valt het werk in risicoklasse 1. Er gelden dan een aantal basisregels:
- Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM): Dragen van geschikte beschermingsmiddelen is verplicht zoals een masker en wegwerpoverall.
- Afvalbeheer: Asbesthoudend afval moet zorgvuldig worden opgeruimd.
Wanneer het aantal asbestvezels hoger is dan de grenswaarde, valt het werk in risicoklasse 2 of 2A. Er gelden dan aanvullende regels:
- Afsluiten Werkgebied: Het werkgebied moet volledig worden afgeschermd om te voorkomen dat asbestvezels zich verspreiden.
- Specialistische Apparatuur: Zoals geavanceerde ademhalingsapparatuur (bijvoorbeeld volgelaatsmasker met perslucht).
Asbestinventarisatie
In gebouwen voor 1994 moet een asbestinventarisatie uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf. Dit voorkomt dat werknemers te maken krijgen met asbest. Wanneer er asbest geconstateerd wordt, voert een asbestinventarisatiebureau een onderzoek uit en geeft in een rapport aan hoe de asbest verwijderd moet worden.
Asbestverwijdering
Valt de hoeveelheid asbest binnen risicoklasse 1? Dan mag iedere aannemer werkzaamheden uitvoeren. Wel moeten alle werknemers goed opgeleid en geïnstrueerd zijn en dient er gebruik te worden gemaakt van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Het verwijderings- of sloopbedrijf moet de asbestverwijdering vooraf melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) via een online meldformulier. Is er sprake van risicoklasse 2 of 2a? Dan mag de asbest uitsluitend verwijderd worden door een SC-530 gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Het verwijderingsbedrijf moet de asbestverwijdering van tevoren melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) via een online meldformulier.
Werknemers beschermen tegen asbest
Als werkgever moet je maatregelen treffen om werknemers te beschermen tegen asbest. Zo moeten werknemers beschermende kleding en beschermingsmiddelen dragen en er moeten douche-units zijn. Daarnaast is adembescherming (volgelaatsmasker met P3-filter) essentieel. Ook moet het risico op blootstelling aan asbest vermeld staan in een RI&E. Hiernaast moeten werknemers die met asbest werken minimaal 1 keer per 3 jaar medisch onderzoek aangeboden krijgen. Tot slot moeten werkgevers hun werknemers inlichten over de gevaren van asbest.
Wat te doen als ik in aanraking ben gekomen met asbest?
Ben je tijdens het werk in aanraking gekomen met asbest, volg dan deze 3 stappen:
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als ik asbest aantref tijdens werkzaamheden?
Hoe voorkom ik blootstelling aan asbest op het werk?
Wanneer moet ik als werkgever asbest laten verwijderen?
- de asbestvezels niet of nauwelijks vastzit in een ander materiaal,
- als het asbesthoudende materiaal in slechte staat verkeert,
- als men het asbesthoudende materiaal op een ondeskundige manier sloopt of bewerkt (schuren, boren, zagen en breken).