Arbobeleid

Veilig en gezond werken is niet alleen een kwestie van goede instructies, trainingen of beschermingsmiddelen. Vaak zijn ongevallen het gevolg van ingeslopen routines, haast en onderschatting van risico’s. Nadenken en praten over veiligheid is van groot belang. 

Het belang van een goed arbobeleid

Wetgeving op arbo-gebied is bedoeld om werknemers te beschermen tegen ongevallen en beroepsziekten. Een werkgever is in eerste instantie steeds verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de personen die hij in dienst heeft. Maar ook voor overige personen zoals ingeleende werknemers, stagiaires, leerlingen en vakantiewerkers. De wetgeving stelt dat werkgevers en werknemers risico’s in kaart moeten brengen voordat ze kunnen starten met de werkzaamheden. Op de werkplek in het bedrijf en op de werklocatie. Dat geldt al helemaal voor complexe projectlocaties waar meerdere partijen tegelijkertijd aan het werk zijn. Maar wat betekent dit in de praktijk? We hebben concrete instrumenten waar jij mee aan de slag kan!

Onderdelen van een Arbobeleidsplan

Een effectief arbobeleid bestaat uit verschillende onderdelen die samen bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving. Hieronder worden de belangrijkste onderdelen beschreven:

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Het identificeren en evalueren van risico’s op de werkvloer is de basis van elk arbobeleid. Dit omvat het systematisch in kaart brengen van gevaren en het bepalen van de mate van risico.

Ga aan de slag met de RI&E-tool

Preventieve maatregelen

Op basis van de RI&E worden maatregelen geïmplementeerd om risico’s te minimaliseren of te elimineren. Dit kan variëren van het aanpassen van werkprocessen tot het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voorlichting en training

Het regelmatig informeren en trainen van werknemers over veilig werken, gebruik van apparatuur, en noodprocedures is essentieel om bewustzijn te creëren en ongevallen te voorkomen.

Arbodienstverlening

Het inschakelen van een arbodienst of bedrijfsarts voor ondersteuning bij verzuimbegeleiding, preventie en re-integratie van zieke werknemers.

Noodplan en bedrijfshulpverlening (BHV)

Het opstellen van een noodplan voor calamiteiten en het aanstellen van bedrijfshulpverleners die zijn getraind in eerste hulp, brandbestrijding en evacuatieprocedures.

Periodieke evaluatie en bijstelling

Het arbobeleid moet regelmatig worden geëvalueerd en bijgesteld op basis van nieuwe risico’s, incidenten en veranderingen in wet- en regelgeving.

Medewerkersbetrokkenheid

Het betrekken van werknemers bij het opstellen en uitvoeren van het arbobeleid zorgt voor meer draagvlak en effectieve implementatie.

Gezondheidsbevordering

Initiatieven om de gezondheid van werknemers te bevorderen, zoals ergonomische werkplekken, fitnessprogramma’s en stressmanagement, dragen bij aan een algehele gezonde werkomgeving.

Mis je nog dingen? Je kan altijd even contact opnemen. Dat kan via het contactformulier, of door één van onze adviseurs te benaderen.

Ben je op zoek naar specifieke informatie over veilig en gezond werken? Dat vind je onder hier.

Veelgestelde vragen Arbobeleid

 Wat is een arbobeleid?

Een arbobeleid is een systematische aanpak binnen een organisatie om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers te waarborgen. Het omvat richtlijnen, procedures en maatregelen om risico’s op de werkvloer te identificeren, te evalueren en te beheersen.

Waarom is een arbobeleid belangrijk?

Een goed arbobeleid helpt om werkgerelateerde ongevallen en ziekten te voorkomen, verhoogt de productiviteit, vermindert ziekteverzuim, zorgt voor naleving van de wet- en regelgeving, en draagt bij aan een positief bedrijfsimago.

Wat houdt voorlichting en training in binnen het arbobeleid?

Voorlichting en training omvatten het regelmatig informeren en opleiden van werknemers over veiligheidsprotocollen, correct gebruik van apparatuur, noodprocedures en andere relevante onderwerpen om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Wat is de rol van een arbodienst?

Een arbodienst ondersteunt bedrijven bij de uitvoering van het arbobeleid. Dit kan variëren van verzuimbegeleiding en preventie tot re-integratie van zieke werknemers en het uitvoeren van periodieke gezondheidscontroles.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief