06 sep 2021

Binnenkort beschikbaar: de ArboTechniek Veiligheidsapp!

Achter de schermen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuw initiatief: de ArboTechniek Veiligheidsapp. Binnenkort is het zover, dan wordt de app gelanceerd en kunnen vakmensen in de installatie- en isolatiebranche er gebruik van maken. Met de app wordt het raadplegen van informatie over veilig en gezond werken nóg gemakkelijker. Uniek aan de app is dat een aantal vakmensen uit de branche actief meewerkte aan de ontwikkeling ervan. Reden genoeg voor een kijkje in de keuken! Drie betrokkenen vertellen over hun ervaringen.

Hoe kunnen we informatie over veilig en gezond werken nóg toegankelijker maken voor vakmensen in de installatie- en isolatiebranche? Laura Slop, Rinie van Rodijnen en Tom Hendriks maakten het afgelopen jaar – in coronatijd dus – deel uit van de projectgroep die de app heeft ontworpen. Laura is actief bij Engie als veiligheidskundige, Rinie is KAM-coördinator bij Franssen Groep en Tom is werkzaam als veiligheidskundige bij opleidingsbedrijf Installatiewerk Brabant-Zeeland.

Informatie toegankelijker maken
De drie zijn op verschillende manieren in de ontwerpgroep terechtgekomen. Laura: “Wij waren binnen ons bedrijf al bezig met het opzetten van een veiligheidsapp. Via-via ben ik terecht gekomen bij dit initiatief van ArboTechniek.” Rinie geeft aan dat hij vooral zoekende was. “Ik was benieuwd of ik de informatie uit toolboxen toegankelijker kon maken voor onze medewerkers. Toen dit op mijn pad kwam heb ik mij dus direct aangemeld!” Tom werd zelf benaderd voor de ontwerpgroep. “Wij waren bezig met het herzien van onze eigen toolboxen en kwamen daardoor in contact met ArboTechniek. Toen zij hoorden dat wij hiermee bezig waren, werd ik gevraagd om mee te denken over deze nieuwe app.”

Digitaal verloop
Het traject dat leidde tot de app vond door de coronacrisis volledig digitaal plaats. Laura lacht: “Wel zo toepasselijk voor een app! In de eerste sessie hebben we kennisgemaakt, afspraken gemaakt, en een planning opgesteld.” Het vervolg verliep vooral via de mail. Daar leende de situatie zich het best voor, aldus Rinie. “Regelmatig kregen we een mail om een onderwerp te testen. Vervolgens gaven we onze feedback waarmee de ontwikkelaars weer verder konden.” Tom is positief over de diversiteit aan betrokkenen bij het proces. “Er deden mensen mee vanuit ArboTechniek, het bedrijfsleven en het onderwijs. In een korte beginperiode is vooral geïnventariseerd: wat is er nodig? Vervolgens werkten we naar de app toe en kwam het mailverkeer op gang.”

Informatie in je broekzak
Het resultaat is de ArboTechniek App die na de zomer zal verschijnen. Een mooi eindproduct, aldus Laura. “Ik vind de app heel duidelijk. Je navigeert gemakkelijk naar de situatie die op jou van toepassing is. Vervolgens zie je een aantal stappen die aan de hand van afbeeldingen worden toegelicht.” Rinie voegt toe: “De app helpt je vooral als je werkzaamheden uitvoert die je zelden uitvoert of nog niet eerder hebt gedaan. Je hebt dan de informatie die je nodig hebt in je broekzak.” Tom benadrukt dat er nog wordt gesleuteld aan de app. “Op dit moment worden de laatste elementen toegevoegd, maar de app zal natuurlijk actueel gehouden worden. Dit kan het geval zijn als bepaalde regelgeving verandert of als er feedback komt van de gebruikers. De app is flexibel genoeg om gaandeweg aangepast te worden.”

Snelle checks
Welke rol neemt de app in naast andere zaken als de Arbocatalogus en de bestaande toolboxen? Laura: “Ik zie het vooral als een Laatste Minuten Risico Analyse (LMRA). De app draait echt om snelle checks voor je begint met bepaalde werkzaamheden, want de informatie in de app is niet nieuw voor mensen die in de techniek werken.” Ook Rinie beschouwt de app als een aanvulling. “Mensen reizen door het hele land en dan is het fijn dat ze deze informatiebron over veilig en gezond werken hebben om onderweg te kunnen raadplegen.” Tom sluit zich hierbij aan: “Het is een hulpmiddel voor ernaast. Ik verwacht dat hij ook bij onze lessen gebruikt zal worden. Het is altijd praktisch om werksituaties direct beeldend uit te leggen.”

Je kunt de ArboTechniek Veiligheidsapp hier vinden.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief