23 aug 2023

EU-OSHA: dé Europese instelling op het gebied van veilig en gezond werken.

Er bestaan naast landelijke organisaties zoals Volandis en ArboTechniek ook internationale organisaties die ervoor proberen te zorgen dat zo veel mogelijk mensen veilig werken. Een van deze instellingen is EU-OSHA. Dit is een agentschap van de Europese Unie dat informatie geeft over veilig en gezond werken. Maar wie zijn zij eigenlijk en wat kunnen ze voor je betekenen?

Wie?
De Europese Unie ziet net als vele van haar lidstaten dat veilig en gezond werken soms nog wel eens onterecht op de tweede plek komt, en dat er vooral naar efficiëntie wordt gekeken. Om dit te voorkomen en duidelijk te maken waarom veilig en gezond werken essentieel is, is er de EU-OSHA. Deze instantie is in 1994 opgericht en is dus nu al meer dan 25 jaar dé Europese instelling op het gebied van veilig en gezond werken.

Wat doen ze?
De belangrijkste taak van de EU-OSHA is het ontwikkelen, verzamelen en aanbieden van relevante en juiste informatie. Deze informatie krijgen ze door eigen onderzoeken of het verzamelen van betrouwbare onderzoeken. Met deze onderzoeken maken ze duidelijke informatieoverzichten of verspreiden ze met de hulp van campagnes deze nieuwe informatie over heel Europa. Daarnaast maken ze ook tools die makkelijk in de praktijk te gebruiken zijn. Dit alles is vooral gefocust op de bewustwording van het belang van veilig en gezond werken.

Wat heb jij er aan?
De EU-OSHA is heel breed en daarom voor alle soorten branches. Toch kan deze instantie ook wat voor jou betekenen. Zo zijn er duidelijke informatie en tools over bijvoorbeeld gevaarlijkste stoffen of stress en andere psychosociale risico’s. Daarnaast is er een duidelijk overzicht van alle (Europese) wetgeving die gaat over veilig en gezond werken. Een recent voorbeeld van deze wetgeving zijn de veranderende regels rondom het werken met PUR 

Wil je meer weten over de EU-OSHA? Klik dan hier.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief