27 mei 2019

Leren voor veiligheid

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een nieuwe website gelanceerd: www.lerenvoorveiligheid.nl. Een website voor mensen die zich beroepsmatig bezighouden met veiligheid op het werk. De website beschrijft feiten en cijfers, verhalen over én handelingsopties voor veilig werken.

Sinds eind jaren 90 verzamelt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gegevens over ernstige arbeidsongevallen in Nederland. Op www.lerenvoorveiligheid.nl maakt het RIVM deze gegevens toegankelijk. De website geeft informatie over de gevolgen van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen voor de veiligheid op de werkvloer. In het onderwerp ‘leren van ongevallen’ vind je gegevens over arbeidsongevallen in verschillende sectoren in Nederland. Stap voor stap breidt het RIVM de informatie op de website verder uit. Met gegevens over oorzaken van allerlei type ongevallen zoals aanrijdingen of machineongevallen, of vallen van ladders of steigers.

ONVEILIGE SITUATIES OP DE WERKVLOER

De website presenteert het RIVM-verdiepingsonderzoek naar machineongevallen. Dit toont aan dat jaarlijks ongeveer 280 werknemers vingers of andere ledematen verliezen door een ongeval met een machine op hun werk. Vaak is een onveilige situatie, die al langere tijd bestaat, hiervan de oorzaak. Op basis van analyses worden een aantal concrete lessen voor de praktijk gepresenteerd.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief