16 mei 2022

Minister: grotere rol overheid nodig bij Arbovisie

Afgelopen week vond het commissiedebat Veilig en Gezond Werken plaats in de Tweede Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister van Gennip ging in gesprek met Kamerleden over verschillende voor ArboTechniek relevante thema’s.


Meer regie van overheid

Het is noodzakelijk dat de overheid meer aanwezig wordt en duidelijkere normen stelt in een nieuwe Arbovisie, zegt Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in het commissiedebat Veilig en Gezond Werken. In de vorige Arbovisie, die uit 2012 stamt, werd nog uitgegaan van een terugtrekkende overheid. De minister benadrukt dat de overheid deze nadrukkelijkere rol wil aannemen in samenspraak met de sociale partners.

Asbest

Naar aanleiding van Kamervragen over de langzame certificering van bedrijven die asbest verwijderen laat de Minister weten het certificatieproces geoptimaliseerd wordt, maar dat dat lastig is door de hoeveelheid betrokken partijen in dat proces.

Seksuele intimidatie

De minister belooft voor de zomer de contouren van een actieplan tegen seksuele intimidatie op te stellen. Daarin zal de omgang met het ILO-verdrag, dat de geïntegreerde aanpak van geweld en intimidatie op en rond het werk versterkt, duidelijk worden gemaakt. De FNV heeft eerder opgeroepen tot het aanpassen van de Nederlandse wetgeving naar aanleiding van het ILO-verdrag.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief