Niet meer werken op de vluchtstrook tenzij….
Begin 2024 hebben Techniek Nederland, Bouwend Nederland, MKB-Infra, Cumela, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland het statement ‘Niet meer werken op de vluchtstrook tenzij…’ afgegeven. Daarmee zeggen ondernemers in deze sectoren dat zo snel als mogelijk niet meer wordt gewerkt op de vluchtstrook zonder extra maatregelen.
De directe aanleiding voor het opstellen van het statement waren ernstige ongevallen op de vluchtstrook in 2023. In principe wordt gewerkt conform de CROW-richtlijn 96a. Die richtlijn biedt al goede handvatten om veilig te werken. Maar veel vluchtstroken kennen stukken waar het eigenlijk te smal is. In die gevallen beoordeelt de opdrachtnemer of het breed en veilig genoeg is.
Dit voorjaar is de memo ‘Veilig Werken op de Vluchtstrook’ verspreid. De urgentie is glashelder. Opdrachtgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het werk veilig kan worden uitgevoerd. Opdrachtnemers hebben de verantwoordelijkheid om het werk ook veilig uit te voeren en te zorgen dat hun werknemers een veilige werkplek hebben. De vluchtstrook moet als veilige werkplek worden ingericht.
In aanloop naar de norm “niet meer werken op de vluchtstrook” zijn nu al extra maatregelen nodig om het werk voor kortstondige werkzaamheden op de vluchtstrook veiliger te maken. Deze extra maatregelen zijn gebaseerd op de arbeidshygiënische strategie en zijn aanvullend op de CROW Richtlijn 96a.
Vanaf 1 april a.s. zijn de maatregelen als volgt:
- A-weg met signalering en vluchtstrook (>3m)
Matrix snelheid op 50 km/u, werkend actieraam en “digitaal zwaailicht”; - A-weg met signalering en vluchtstrook (<3m)
Aanliggende rijstrook afgekruist, werkend actieraam en “digitaal zwaailicht”; - A-weg zonder signalering en brede vluchtstrook (>3m)
Niet verantwoord om werkzaamheden op de vluchtstrook te doen*; - A-weg zonder signalering en smalle vluchtstrook (<3m)
Niet verantwoord om werkzaamheden op de vluchtstrook te doen*.
* Hierin dient de opdrachtgever (RWS) haar verantwoordelijkheid te nemen om samen met de aannemer een andere werkwijze te vinden.
Het doel is geen incidenten of ongevallen meer op de vluchtstrook. Deze maatregelen zijn een eerste aanzet. Het vervolg is verder in gesprek te blijven/gaan met alle stakeholders om verdere concrete acties in gang te zetten.
Er is een website gelanceerd waar alle actuele ontwikkelingen worden gepubliceerd. Op deze site staat meer informatie en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast kun je hier ook ideeën of pilotervaringen delen zodat deze mee kunnen worden genomen in het verder veiliger maken van de vluchtstrook.
Klik hier om door te gaan naar de website van Veilig werken op de vluchtstrook!