04 okt 2023

Nieuw rapport brengt fysieke belasting in de installatiebranche in beeld

In opdracht van Pro-Fonds, een stichting van Techniek Nederland en Techniek Nederland Verzekeringen, heeft Evente Ergonomie onderzoek laten doen naar de problemen en oplossingen voor fysieke belasting in de installatiebranche. Uit dit onderzoek is een rapport opgesteld, waarin voor bepaalde functies en werkzaamheden goed bruikbare oplossingen worden geboden.

Aanleiding

Binnen de installatiesector is sprake van fysiek belastend werk bij uitvoerende medewerkers, zoals monteurs en hun direct leidinggevenden. Denk hierbij aan:

 • tillen tijdens laden en lossen van materialen en onderdelen;
 • trekken aan kabels en leidingen;
 • werken boven schouderhoogte bij werkzaamheden boven het hoofd;
 • kracht zetten bij aan- en losdraaien van koppelingen;
 • werken met trillend gereedschap.

In het kader van duurzame inzetbaarheid heeft Pro-Fonds onderzoek laten doen naar praktische en technisch haalbare oplossingen om de fysieke belasting van onder andere monteurs en installateurs te verlagen. Lees hier meer over Pro-Fonds.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in verschillende fasen: eerst zijn de problemen rondom fysieke belasting in kaart gebracht, vervolgens zijn hulpmiddelen en andere mogelijke oplossingen geïnventariseerd, en tot slot zijn een aantal van de meest veelbelovende oplossingen beoordeeld.
Uit een grotere groep veelbelovende oplossingen, licht het rapport er zeven in het bijzonder uit, die voor bepaalde werkzaamheden goed inzetbaar en effectief zijn. Het betreft de volgende oplossingen:

 1. Boorrobot (Hilti Jaibot)
 2. Shuttle liftsysteem voor zonnepanelen (Altrex)
 3. Nano Tower en Power Tower
 4. Ladderlaadsysteem Safestow (Rhino)
 5. Ladderlaadsysteem Ergorack (Prime Design)
 6. E-schroevendraaier speedE®
 7. FlowFit (Geberit)

Meer informatie

Het volledige rapport kun je hier teruglezen. De factsheet met verdere uitwerking van de zeven oplossingen vind je hier terug.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief