23 sep 2021

Onderzoek toont aan: exoskelet goed toepasbaar in de techniek

Eerder berichtte ArboTechniek over het plaatsvinden van een unieke pilot naar het gebruik van de exoskelet in de techniek. Het exoskelet is een relatief recent ontwikkeld hulpmiddel dat vooral gebruikt kan worden het werken gemakkelijker te maken bij bovenhandse werkzaamheden. Inmiddels is de pilot afgerond en zijn de resultaten bekend.

Gebruiksvriendelijkheid en toepasbaarheid
Eind 2020 en in de eerste maanden van 2021 heeft SPIE Fire Protection & Security samen met ArboTechiek in de praktijk onderzocht hoe gebruiksvriendelijk en toepasbaar het exoskelet Skelex 360 is in de techniek. Verschillende monteurs hebben er gebruik van gemaakt bij het uitvoeren van tal van werkzaamheden.

Minder vermoeid en minder klachten
Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de Skelex 360 gemakkelijk te gebruiken is en de werkzaamheden verlicht als je langdurig met één of beide armen boven schouderhoogte werkt. Het is wel belangrijk dat men voldoende bewegingsruimte heeft. Een groot voordeel van het exoskelet is dat, indien goed gebruikt, je minder snel vermoeid raakt en er ook minder snel lichamelijk klachten ontstaan.

Tip: check als bedrijf altijd de mogelijkheden voor een vergoeding van een exoskelet bij de (collectieve) zorgverzekeraar.

Je leest het gehele onderzoek hier.

Heb je interesse in het exoskelet en ben je benieuwd of het ook in jouw bedrijf kan worden ingezet? Bekijk hier dan de keuzehulp, opgesteld door ArboTechniek, met informatie over vier soorten exoskeletten om te kijken welk exoskelet het beste aansluit bij jouw bedrijf. Meer informatie rondom fysieke belasting vind je hier.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief