Ook vrouwen willen veilig werken
Elk jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De gelijke rechten van mannen en vrouwen staan centraal. Maar wat kunnen we zeggen over het veilig en gezond werken in de techniek?
Op 8 maart hebben we aandacht voor veel verschillende thema’s: economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Maar wat speelt op het terrein van arbo-beleid? Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn voor vrouwen niet vanzelfsprekend passend.
Vrouwen verdienen ook passende veiligheidsschoenen
Tot twintig jaar geleden was het voor vrouwen met een technisch beroep een uitdaging om geschikte werkkleding te vinden. In een sector gedomineerd door mannen, moesten zij zich behelpen met herenkleding die vaak niet goed aansloot. Van ingenomen tailles tot ingekorte broekspijpen, vrouwen pasten zichzelf aan de kleding aan om te kunnen functioneren op de werkvloer. Dit resulteerde niet alleen in een gebrek aan comfort, maar ook in veiligheidsrisico’s. Met een groeiend aantal vrouwen in technische beroepen kwam er dan ook een groeiende vraag naar passende werkkleding. Het dragen van herenkleding bleek niet alleen ongemakkelijk, maar ook potentieel gevaarlijk. Lange broekspijpen en mouwen bleven vaak ergens achter hangen, terwijl een broek die niet goed aansloot ruimte creëerde voor bijvoorbeeld metaalsnippers met alle gevolgen van dien. Bovendien zorgde het constant omhoog trekken van te grote broeken niet voor een veilige werkomgeving. Hetzelfde gold voor werkschoenen. Vrouwen die herenschoenen droegen, liepen het risico dat deze niet goed aansloten, wat de veiligheid in gevaar bracht.
Op maat gemaakte oplossingen
Het antwoord leek in eerste instantie uniseks kleding te zijn, maar al snel bleek dat dit geen goede oplossing bood. Producenten van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) ontvingen steeds meer klachten van vrouwen. Er moest maatwerk komen om vrouwen in de techniek te voorzien van kleding en uitrusting die niet alleen paste bij hun vak, maar ook bij hun lichaam. En dat alleen zó veilig werken echt mogelijk was. Daarom is er de laatste jaren volop ingezet op maatwerkoplossingen. Dit betekent niet alleen het aanbieden van roze overalls en helmen als statement: het gaat om het ontwikkelen van en investeren in kleding en PBM’s die perfect aansluiten bij de wensen van de vrouwelijke vakvrouwen in de technische branche. Zo zijn er steeds meer aanbieders van PBM’s speciaal gemaakt voor vrouwen, zoals veiligheidsschoenen en investeren steeds meer bedrijven in veiligheidskleding voor de vrouwelijke werknemers. Want veilig werken is tenslotte geen uitzondering, maar een basisrecht voor iedereen in de techniek.