28 mrt 2024

Terugblik Bewust Veilig-dag 2024

Op 27 maart deden een recordaantal van ruim 900 bedrijven mee aan de Bewust Veilig-dag 2024, een initiatief van Techniek Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Zo ook in de installatietechniek! Door heel het land werden er bij installatiebedrijven toolboxen gegeven door de arbo-adviseurs van ArboTechniek over allerlei thema’s rond veilig en gezond werken.

Zo ook bij Elma Technology in Soesterberg, waar verschillende thema’s aan bod kwamen. “Je wilt nergens hoeven aanbellen met de boodschap dat er een ongeluk is gebeurd,” benadrukte een van de leidinggevenden het belang van veilig werken. Onder begeleiding van arbo-adviseur Jan Barrau is onder meer gesproken over het kennen van de risico’s van de werkplek. Het doen van een LMRA voordat je begint, het nee zeggen als de werkplek niet veilig is, ook als er druk vanuit de omgeving is om snel te starten, en het melden bij de leidinggevende als het niet veilig is om samen te zoeken naar oplossingen stonden hierbij centraal.

Bij Lenting Techniek BV in De Goorn stond veilig gedrag eveneens centraal als thema. Hier verzorgde Frank Oudeman een toolbox over hoe je elkaar aanspreekt op veilig werkgedrag. Een onderwerp dat van betekenis is voor het bedrijf dat vorig jaar J.N. Jonker BV in Zaandam heeft overgenomen. Hierdoor kreeg het bedrijf er veel nieuwe collega’s bij. ‘’Elkaar kunnen aanspreken en een open cultuur te hebben is voor ons heel belangrijk”, vertelt Jill Lenting. “We denken zeker dat we dit al doen, maar door de overname liggen er weer nieuwe kansen.’’ Aan de hand van verschillende stellingen werden de vakmensen uitgedaagd om na te denken hoe ze omgaan met hun eigen veiligheid en die van een ander. Tijdens de toolbox werd Frank mooi aangevuld door directeur Barry Lenting: ‘’Veiligheid moet in het DNA zitten.’’

Veilig werken is niet alleen van belang voor de buitendienst. Er schuilt ook genoeg gevaar voor fysieke belasting bij het kantoorpersoneel, een minder voor de hand liggende doelgroep. Daarom werd een toolbox over beeldschermwerk gegeven aan het kantoorpersoneel bij Scheer & Foppen Installatietechniek B.V. in Harderwijk. Tijdens de presentatie was het af en toe even schrikken om alle aandoeningen te horen die het gevolg kunnen zijn van langdurig zitten.

Daarna zijn de adviezen per persoon direct in de praktijk gebracht en waren er nog meer verrassende tips: Hakken aan? Doe ze uit als je achter je bureau zit want je verkort je achillespees. Haal je portemonnee uit de zakken want je bekken kantelt mee en hierdoor zit je schuin.

Weten hoe je binnen jouw bedrijf aan de slag kunt gaan met veilig en gezond werken? Bekijk dan eens de hulpmiddelen of neem contact op met onze arbo-adviseurs!

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief