Werken met gevaarlijke stoffen

Als je werkt in de installatie- en isolatiebranche kun je regelmatig in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Dit hoeft niet alleen als je in de chemie of petrochemische industrie werkt, maar ook op andere werkplekken kun je in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van lijmen en kitten of het gebruik van oplosmiddelen. Ook bij lassen en solderen worden gevaarlijke stoffen gebruikt (zoals soldeervloeistof of passiveermiddel na het lassen van RVS).

Zo herken je een gevaarlijke stof

Op het etiket van verpakte gevaarlijke stoffen staat de product- en veiligheidsinformatie. Lees deze veiligheidsinformatie zorgvuldig en volg de veiligheidsmaatregelen altijd stipt op. Ook als je een stof slechts af en toe gebruikt moet je de veiligheidsmaatregelen zoals vermeld op de verpakking altijd opvolgen. Op de werkplek moet altijd een instructie/informatie kaart (WIK) van de gebruikte stoffen aanwezig zijn.

Risico’s van werken met gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen kunnen leiden tot gezondheidsschade, brand of een explosie. De schade aan je gezondheid kan onmiddellijk gebeuren als men in aanraking komt met een product, maar het kan soms ook pas na langdurige blootstelling. Soms kan men jarenlang met een product werken en plotseling gezondheidsklachten krijgen. Bijvoorbeeld is dit het geval met oplosmiddelen die in sommige lijmen verwerkt is.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

In de risico-inventarisatie en – evaluatie van het bedrijf moet aandacht zijn gegeven aan de gevaarlijke stoffen die in het bedrijf worden gebruikt. Deze moeten zijn opgenomen in een gevaarlijke stoffenregister.

Ga naar de RI&E van ArboTechniek

Werken met gevaarlijke stoffen arbo

Om veiligheid te kunnen garanderen heeft de arbo een regelgeving voor gevaarlijke stoffen. Meer informatie over de exacte regels omgaan gevaarlijke stoffen vind je in artikel 4.2 van het Arbobesluit, artikel 3 van de Arbowet en artikel 4.4 van het Arbobesluit, en voor kankerverwekkende en mutagene stoffen in artikel 4.17 en 4.18 van het Arbobesluit.

Tips voor veilig werken met gevaarlijke stoffen

1
Voorkom zoveel mogelijk dat er met gevaarlijke stoffen moet worden gewerkt. Kijk eerst of er andere oplossingen mogelijk zijn. Als dat niet kan, kijk dan of het mogelijk is om een andere, minder gevaarlijke, stof te gebruiken. Overleg dit eventueel met de werkplaats leiding of je preventiemedewerker (arbo- of VGM-functionaris)
2
Lees altijd de veiligheidsinformatie op het etiket en volg de aanwijzingen strikt op, ook als je maar kort met de stof werkt
3
Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne: Rook, eet of drink niet terwijl je werkt met gevaarlijke stoffen en was je handen vóór het eten en ook vóór ieder toiletbezoek. Je kunt zo ongemerkt gevaarlijke stoffen binnen krijgen
4
Gebruik geen open vuur bij, of in de buurt van gevaarlijke stoffen
5
Zorg voor een goede ventilatie of afzuiging bij het werken met gevaarlijke stoffen
6
Gebruik de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen

REACH-verordering

De REACH-verordening (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemische stoffen) is een Europese Unie verordening die is ontworpen om de gezondheid van mens en milieu te beschermen tegen de risico's van chemische stoffen. REACH trad in werking op 1 juni 2007 en heeft betrekking op alle chemische stoffen, niet alleen die gebruikt worden in industriële processen, maar ook die in ons dagelijks leven, zoals schoonmaakproducten, verf en artikelen zoals kleding, meubels en elektrische apparaten.

Wat te doen als je in contact komt met gevaarlijke stoffen? Dit kun je doen!

Roep zo nodig een arts (en eventueel een bhv-er). Toon de verpakking van de stof.

Op de huid of in de ogen: bevuilde kleiding uittrekken en de huid afspoelen met lauwwarm water voor tenminste 15 minuten. Waarschuw een arts als er contact met de ogen is geweest
Bij inslikken: Mond spoelen met water, kleine slokjes water te drinken geven en voorkom dat het slachtoffer gaat braken
Bij inademing: Breng het slachtoffer in de frisse lucht; zonodig naar buiten brengen
Bekijk meer informatie over gevaarlijke stoffen

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief