Lijst gevaarlijke stoffen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) publiceert tweemaal per jaar het staatcourant met hierin een lijst met gevaarlijke stoffen. Hierbij gaat het om kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene stoffen en voor de voortplanting gevaarlijke stoffen.

Waarom een lijst met gevaarlijke stoffen?

Elk jaar overlijden nog steeds mensen door een ziekte die zij oplopen door onveilige omgang met gevaarlijke stoffen op hun werk. Deze gevaarlijke stoffen kunnen in vrijwel alle sectoren voorkomen: de industrie, bouwnijverheid en ziekenhuizen. Door een lijst met gevaarlijke stoffen op te stellen kan bewustwording gecreëerd worden onder werkgevers en werknemers. Daarnaast wordt in de Arboregelgeving op een aantal plaatsen verwezen naar deze stoffen (Arbobesluit artikel 4.2a, 4.11, 4.105). Ook om dit te verduidelijken is een lijst met gevaarlijke stoffen opgesteld.

Verschillende lijsten gevaarlijke stoffen

Zoals hierboven werd benoemd, wordt in Staatscourant door het ministerie van SZW tweemaal per jaar een lijst gepubliceerd van gevaarlijke stoffen. Hierbij gaat het om kankerverwekkende processen, kankerverwekkende stoffen, mutagene stoffen en voor de voortplanting giftige stoffen

Lijst met kankerverwekkende processen

Deze lijst geeft aan welke processen bedoeld worden in artikel 4.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. De lijst bestaat uit stoffen en processen die door de EU en de gezondheidsraad zijn ingedeeld als kankerverwekkend in categorie 1A of 1B. Voorbeelden van processen op deze lijst zijn:

Procédé met sterk zuur bij de fabricage van isopropylalcohol
Werkzaamheden waarbij men wordt blootgesteld aan door een werkproces gegenereerd respirabel kristallijn silicastof
Emissie tijdens kolenvergassing
Emissies van ijzer- en staalgieten
Werkzaamheden waarbij sprake is van blootstelling aan uitlaatgassen van dieselmotoren
Werkzaamheden waarbij men wordt blootgesteld aan stof van hardhout
Bekijk hier de volledige lijst met kankerverwekkende processen

Lijst met kankerverwekkende stoffen

Deze lijst geeft aan welke stoffen kankerverwekkend zijn. In de lijst zijn alleen anhydraten opgenomen. Voorbeelden van stoffen op deze lijst zijn:

Silica: respirabel stof, kristallijn
Asbest: chrysotiel (wit asbest), crocidoliet (blauw asbest) en amosiet (bruin asbest)
Benzidine dihydrochloride: Gebruik in de productie van kleurstoffen en pigmenten, vooral voor textiel en leer
Natriumdichromaat: Wordt gebruikt in galvaniseren en metaalbewerking. Ook te vinden in pigmenten, conserveermiddelen voor hout, en in de chemische synthese van verschillende stoffen
Dimethylcarbamoylchloride: Gebruikt in de chemische industrie als tussenproduct voor de synthese van andere chemicaliën, zoals pesticiden, geneesmiddelen en kleurstoffen
Bekijk hier de volledige lijst met kankerverwekkende stoffen

Lijst met mutagene stoffen

Mutagene stoffen zijn stoffen die (langzaam) het DNA ofwel het erfelijk materiaal veranderen. Hierdoor kunnen ze ook kankerverwekkend zijn of andere negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben. Deze lijst geeft aan welke stoffen bedoeld worden in artikel 4.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. De lijst bestaat uit stoffen die door de EU en gezondheidsraad zijn ingedeeld als mutageen in categorie 1A of 1B. Voorbeelden van stoffen op deze lijst zijn:

propyleenoxide; 1,2-epoxypropaan; methyloxiraan
colchicine
kaliumchromaat
cadmiumcarbonaat
benzeen
2-nitrotolueen
Bekijk hier de volledige lijst met mutagene stoffen

Lijst met voor de voortplanting giftige stoffen

Deze lijst bevat stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting. De lijst geeft aan welke stoffen bedoeld worden in artikel 4.2a, tweede lid van het Arbeidsomstandighedenbesluit. De EU en gezondheidsraad hebben deze stoffen ingedeeld als ‘voor de voortplanting giftig’ en/of ‘kan schadelijk zijn via borstvoeding’. Voorbeelden van stoffen op deze lijst zijn:

Cadmium
Ethanol
Acrylamide
Diisoöctylftalaat
Mangaan dibromide
Tributyltin jodide
Bekijk hier de volledige lijst met voor de voortplanting giftige stoffen

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief