24 aug 2023

Nieuwe regels di-isocyanaten vanaf vandaag geldig. Meld je aan voor de gratis training!

Vanaf vandaag, 24 augustus, gelden er nieuwe regels voor het werken met materialen waar veel di-isocyanaten bij vrij komen. Mocht je met deze materialen willen werken, dan moet je vanaf vandaag daarvoor een opleiding hebben gevolgd. ArboTechniek heeft al meerdere keren hierover bericht; in dit artikel vind je een handig overzicht en kun je je aanmelden voor een gratis opleiding!

Gevaren
Vanwege nieuwe Europese wetgeving is het vanaf vandaag verplicht om een opleiding te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het werken met purschuim of ander isolatiemateriaal. Eerder gaf arbeidshygiënist Arco van Engelen in een interview aan waarom deze nieuwe maatregel nodig is: “De di-isocyanaten kunnen je immuunsysteem verstoren. Als je langere tijd met veel di-isocyanaten in aanraking komt, kan er sensibilisatie ontstaan. Sensibilisatie betekent dat je lichaam overgevoelig wordt voor een stof. Je ontwikkelt dan een allergische reactie.” Door deze allergie die je ontwikkelt, kan je last krijgen van je luchtwegen, ogen en maagdarmkanaal of zelfs een allergisch beroepsastma ontwikkelen.

Om dit alles te voorkomen is het dus nu verplicht een training te volgen als je werkt met materialen waarbij veel di-isocyanaten vrij komen. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat deze verplichting niet geldt voor het bewerken van deze materialen, maar enkel bij het plaatsen. Dit omdat bij bijvoorbeeld het boren in PUR vrijwel geen di-isocyanaten vrijkomen, terwijl bij het plaatsen er juist extreem veel vrij kunnen komen.

Training
Omdat deze maatregel ruim van tevoren is aangekondigd, zijn er al een groot aantal trainingen op de markt. Bij deze trainingen gaat het voornamelijk om bewustzijn. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij hoe sensibilisatie ontstaat en hoe je dus veilig(er) kunt werken met bijvoorbeeld purschuim. Ook gaf ArboTechniek eerder een gratis training. Vanwege het hoge aantal aanmeldingen en de positieve reacties zullen er binnenkort weer twee trainingen worden gegeven. Deze vinden plaats op dinsdagochtend op 19 september. Een training duurt van 7:00 tot 8:00 en de ander begint om 8:30 en duurt tot 9:30. Via de onderstaande links vind je meer informatie over de trainingen en kan je je aanmelden.

Training dinsdag 19 september: 7:00 – 8:00

Training dinsdag 19 september: 8:30 – 9:30

Meer informatie
Het is te begrijpen dat er nog veel vragen zijn. Je kunt hierover altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.

Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief